Uppteckning nummer NM-ANM1353

Upptecknare: Yngve J:son

Socken/stad: Indal

En berättelse om en hop skogstroll av länsmannen Pehr Larsson i Indals socken år 1720.

Då jag sent om en kväll farit ut bygden och ämnade mig med drängen att över natten ligga i mina fäbodar, efter vi hade andra dagen arbete för oss lite stycke därifrån till att hugga ved till en kolmila. Då hörde vi vid bodarna, hur det lät och söng därinne. Drängen sade åt mig, att jag ej skulle gå fram, förty han hade så hört förr en gång i fäbodarna den tiden om hösten. Vi stodo då en stund och hörde om någon skulle tala, men där var allenast skri och sjungning. Ibland hördes att det pep och trallade. Men kunde inte längre stå och höra, förrän jag bad drängen följa fram och sade att det inte hade på sig tillbyta sig (det hade ingen påföljd), ty hustrun min hade för en tid sedan fått tillbyta sig en ko av vittran, då hon kastade sin kniv över henne. Vi gingo då fram och sågo att dörren var öppen. Vittran sutto därinne vid ett bord och drucko och söngo och hade emellan sig en brud och en brudgum och var klädder i vita valmarskläder och hade en stor krona på huvudet. När vi det förmärkte, stodo vi en stund och sågo på dem, huru de sedan gingo upp av bänkarna och dansade och, sedan de det gjort, gingo de ut. Men vi sprungo vår väg och tordes inte bida i skogen kvar, utan gingo hem.

NM. Frågelista. Skrömthistorier från Medelpad. Fynd i en sällsynt 1700-talsbok.